dijous, 13 de juliol de 1978

Vacances d'estiu 1978 (1) - Ruta al Pallars Sobirà

Ruta d'estiu a la regió del Pallars Sobirà del 10 al 14 de juliol.

Els plans per aquestes vacances se han anat espatllant en relació al company que ha de venir amb mi. El problema de sempre.

Vist el plan surto sol amb el cotxe de línia fins a la Pobla de Segur i d'ací a Cabdella amb la "Primera del Flamisell". Surto a peu cap l'Estany Gento. Pujo per la Pala Pigolo fins a la via del carrilet i per aquesta fins a l'Estany Gento. Allí no hem deixem lloc per dormir, però hi ha un noi que hem deixa un parell de mantes (Carles) i clapo darrera l'hotel.
L'endemà de bon mati pujo fins el Refugi de Colomina i deixo el material; surto cap l'Estany de Colomina de Dalt, després a l'Estany Vidal i Estany Tort, la raó de donar tantes voltes es que porto uns tubets d'Icona per recollir mostres d'aigua i plàncton dels llacs.
Torno al refugi quant son les quatre de la tarda, no hi ha ningú, això si, merda fins a 45cm d'alçada en tots el racons, i rates. com que no puc menjar amb aquest paisatge agafo l'escombra i mans a la feina, sobre les 5 1/2h tinc el pis de baix quasi net i al anar a tirar les deixalles veig que puja un grup molt nombrós (unes 40 persones), feina inútil?.
Son del campament Flamisell i quedo amb els caps de que m'ajudin a arreglar el refugi, obrim el pis de dalt (el pany esta esbotzat). S'ens presenta un espectacle desolador: lliteres canviades de lloc, matalassos plens de merda, coixins trencats, etc...; Anem per feina i també netegem el pis de dalt, tot i això quasi no cabem al refugi (unes 30 places).
De bon mati agafo els "bartols", hem despedeixó dels companys de refugi i surto cap el Refugi Josep Mª Blanc. Passo els llacs de Frescau, Mar i Saburó, la pujada al port es forta i hem creu-o amb uns "gavatxos"; per fi soc dalt del Port de Saburó, s'obre un panorama grandiós, infinitat de llacs i estanys, carenes, cims, crestes i quantitat de neu (massa per aquesta època) però molt bona.

D'ací baixo directament cap l'Estany Negre, hem trobo amb un tallats però ja soc al bell mig, planto un ràpel de 20m i però (abandono) un tros de baga, continuo pel mig del diedre de roca i herbós per on baixa un torrent, hem quedo xop, fins al part de la part de baix, d'aquí segons un plànol hi ha un camí que voreja el llac per l'esquerra, doncs me n'hi vaig; però cada cop la continuació la veig mes negre, estic flanquejant pel mig d'un caos impressionant, hi ha moments que tinc molta angunia, Quan hem falta una misèria per arribar a la presa hem trobo amb magnifica e imponent torrentada, obra dels senyors de la hidroelèctrica que hem barra el pas.. Provo de passar però l'únic que aconsegueixo es mullar-me fins la cintura.
Remunto una pala bestial entre herbosa i pedregam fins a dalt d'un turo i d'aquí trobo un camí que hem porta, per fi, al refugi.
Entro en plan, molt cansat, i hem poso a dinar, estranyats els del refugi hem pregunten si ja sopo, jo els hi dic que no, que dino. Total que s'ha parat el rellotge hi vaig amb 3 hores de retard (hem pensava que eren les 4h).
El guarda del refugi es en Jaume Hernàndez, un "jove" molt ferm i una altra noia que es diu Carme. Quedem per l'endemà per a fer la cresta de l'Avió.
Sortim molt tard i decidim nomes pujar al Muntanyó (2.774m) per la canal (colour) de neu molt bona fins a dalt de la creat i d'ací fins al cim. Fotos de rigor. Per cert, avui faig 20 anys, hem conviden a dinar.
L'endemà baixem la Carme i jo amb el jeep de la Ehner a Espot i la Guingueta, i esperem a l'autobús per tornar a Barcelona. Al arribar comprem per a la Carme una radio, porto els tubs d'Icona a la Universitat de Barcelona i encara a dissabte m'hen vaig al Canet-Folk.

Uns dies molt macos i segons com perillossos.

Pressupost: 3.527 ptes.

Menjar 1.095
Alsina i Graells 440
La manduca 375
Bus 56
Refugi 260
Alsina i G. 551
Fonda: 250
Gastos varis: 500


Notes:
  • La canal que pujarem al Muntanyó, surt a la guia del CEC com la canal de la Cara Nord ,via "Michard-Rispall" (PD).
  • D'aquesta travessa en va sortir un escrit que vaig presentar al el premi literari que organitzava l'AEM per el 50e. aniversari AEM (1981) i que va guanyar el 1r. Premi (ex-equo). Podeu llegir-lo en línia al següent enllaç "Una activitat més".

Index Fotos: 005-001/032