dilluns, 16 de setembre del 2024

Ascensió al Puigmal per la Coma del Embut

El diumenge 15 de setembre pugem amb el cremallera de Queralbs a la Vall de Núria, on hi ha molta gent gent degut a la celebració de la cursa per muntanya de l'Olla de Núria, i on podrem viuré l'ambient de la cursa, en un día resplendent. Agafem el telefèric fins l'Alberg de Núria i baixem caminant per arribarnos a la Ermita de Sant Gil i el Mirador de la Creu d'en Riba i tenir una perspectiva diferent del Santuari de Nuria, finalment entrem a saludar a la Verge de Núria. Soparem i dormirem al Hotel Vall de Núria.

De bon matí (7:45h) agafem el sender que pel bosc de Sant Gil, amb forta pujada, ens dura al Pla de l'Ortigar i amb una curta baixada creuem el Torrent de la Coma de l'Embut. Passem a la dreta del torrent i en pujada continuem fins a tornar a creuar el torrent prop del Engolidor del Embut. Seguim en pujada fins arribar a la Coma del Embut, avui sembla que el día no vol acabar d'obrir i tenim un núvol estatic sobre la vall i un fort vent molt molest i fresc. Tornem a creuar el torrent, ara quasi gelat del tot, a prop del Pluviometre

A partir d'aquí ja quasi desapareix la vegetació i comencem una dura pujada per un camí que s'obre pas pel pedregar, fins a trobar un petit pla abans del cim. El vent que era molt fort, ara es converteix en un Torb molt violent, que fa que la sensació de fred sigui intensa. 

Continuem els pocs metres que ens separen del cim del Puigmal (2.914m), inclos al repte 100 cims de la FEEC, on arribem sobre les 10h, i ens parapetem com podem a unes roques de vivac, per posar-nos tota la roba que portem, gorro i guants inclosos. 

Podem contemplar, breument, el fantastic panorama que tenim de bona part de Catalunya, i després de ràpidament fer unes poques fotos, tornem pel mateix recorregut, per perdre alçada, i baixar fins creuar el torrent a Fontalta, on podem menjar alguna cosa, amb un menys vent i fred.

Ara més tanquilament baixem cap al Engolidor de l'Embut i després d'una curta pujada passem prop de la Cova del Catau de l'Os, que queda més amunt a la dreta abans d'arribar al Pla de l'Ortigar. En poca estona més de baixada, arribarem de nou al Santuari de Núria, on agafàrem el cremallera i anirem a dinar a la Fonda els Caçadors a Ribes de Freser.


Podeu baixar-vos el track de la excursió de Wikiloc:

Powered by Wikiloc

Assistents: Albert, Jordi, Visi i Martí.